Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta om övningen i klippet. Foto: Renata Bastos/SVT

Polisen övade på att hantera skolattack på skola i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen övade polisen på en skolattack på Önstaskolan i Västerås. Övningen var ett samarbete mellan polisen, Räddningstjänsten och Västerås stad. Det kommer att ske liknande övningar på fler skolor i Västmanland framöver.

Övningen fokuserade på att hantera dödligt våld och involverade polisens regionala insatsstyrka, ingripandepoliser, räddningstjänst och lärare.

Syftet var att träna på att bli snabba, effektiva och kunna agera på ett säkert sätt.

Önstaskolan var avspärrad och förbipasserande informerades av poliser på plats. Inga elever befann sig på plats, men en del skolpersonal fick delta i övningen, samt figuranter som låtsades bli skadade fysiskt.

Plastammunition användes

Under övningen användes FX-ammunition, ett slags icke-dödlig plastammunition. Ljudet från dessa är dovare än vanlig ammunition, men smällar hördes ändå.

Rektor Mats Jensen deltog i övningen och säger att scenariot det blev verkligare när ljuden av skott hördes.

– När man hör att det är skottlossning, även om man vet att det inte är på riktigt, så blir det ett adrenalinpåslag. Jag tror att det är viktigt att öva på.

Se delar av polisens övning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.