Tre tonåringar rånades under en dryg timme på onsdagen i Västerås Foto: TT

Polisen rustar mot personrån

Publicerad

Tre tonåringar rånades under en dryg timme på onsdagen i Västerås och polisen ser en växande problematik med rån mot yngre personer. Nu hårdsatsar man för att kunna bryta brottstrenden och komma framåt i de pågående utredningarna.

De två senaste åren (2017 och 2018) har antalet anmälda rån mot personer under 20 år ökat i Västerås kommun jämfört med åren innan. Sammantaget sker personrånen på olika platser över ett större geografiskt område och det är främst unga män som råkar ut för brotten enligt ett pressmeddelande från polisen.

– Personerna som utför rånen är oftast 2-3 unga män som under hot tilltvingar sig stöldbegärligt gods som märkeskläder och elektronik som exempelvis datorer. I vissa fall har även våld i form av örfilar och puttar förekommit och i ett fall blev en ung man knivhuggen. Vi misstänker att det är flera konstellationer som utför rånen och gemensamt för dessa är att både gärningspersoner och offer är unga, säger Linda Hedmark biträdande lokalpolisområdeschef i Västerås.

Ingen gripen

– Våra ungdomspoliser finns på ungdomsgårdarna och vi samverkar med kommun och socialtjänst. Det görs också ett underrättelsearbete där vi kartlägger händelserna för att komma närmare de personer som genomför brotten. Vi försöker vara synliga på de platser och vid de tidpunkter där personrånen sker, men där ligger en stor utmaning i att de sker på så många olika platser med stora geografiska avstånd. Vi kan helt enkelt inte ha täckning överallt, säger Linda Hedmark.

Än så länge har ingen gripits, men arbetet fortsätter för att komma framåt i utredningarna och motverka ökningen av rån mot unga personer.

– Utöver det jag har nämnt så använder vi oss av andra metoder för att komma åt problemet, men av taktiska skäl kan jag inte gå in närmare på dessa, säger Linda Hedmark.

18 öppna förundersökningar

Utredningssektionen i Västerås har just nu 18 öppna förundersökningar där man kan misstänka att gärningspersonerna är under 18 år.

– Utifrån den resurs vi har gör vi vad vi kan för att motverka att fler personrån sker. Vi tar det här på största allvar, ungdomarnas trygghet och säkerhet är en prioriterad fråga, avslutar Linda Hedmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer