Polisens kritik mot bankomater utan kamera: “De fungerar som brottsverktyg för kriminella“

Publicerad

De flesta automater för kontantuttag har en aktiv kamera, men inte alla. Det känner bedragarna till och är inte sena att utnyttja.
– De kriminella åker i 180 km/h till närmsta bankomat utan kamera, då vet dom att ingen kan registrera det, säger Björn Sidenhjärta vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland.

Sent i måndags kväll tvingade tre personer med kniv en 60-årig man att ta ut pengar från en bankomat på Vallby i Västerås.

Men ofta handlar det om så kallade åldringsbrott, där äldre blir lurade att lämna ifrån sig bankomatkort och kod till en person som påstår att hen kommer från banken. När de väl fått kort och kod går resan ofta till en uttagsautomat utan kamera för att länsa kontot på pengar.

– De kriminella åker i 180 till närmsta bankomat utan kamera, då vet dom att ingen kan registrera det. De bankomaterna fungerar ju som brottsverktyg för de kriminella, säger Björn Sidenhjärta, vid polisens bedrägerigrupp i Västmanland.

“Vi har kameror där det behövs“

Bankomat är marknadsledande och har runt 60 procent av marknaden i Sverige när det kommer till uttagsautomater. De flesta av deras maskiner har kameraövervakning, men man har även automater utan kameror.

– Vi har kameror där vi tycker att det behövs och det är ju också en kostnadsfråga för oss. I alla nyinstallationer så finns det kamera. Vi har så mycket kameror i dag, så vi har en heltidsanställd som bara jobbar med att lämna ut filmmaterial till polisen, säger Johan Nilsson, chef marknad på Bankomat.

“Skulle göra stor skillnad“

Johan Nilsson tycker att Bankomat tar ansvar för att miljön runt uttagsautomaterna ska kännas säker, men menar samtidigt att kameraansvaret är en större fråga där staten skulle behöva dela kostnaderna.

Björn Sidenhjärta anser att den här typen av bedrägerier skulle minska betydligt om det fanns kameror på alla uttagsmaskiner.

– Det skulle göra stor skillnad när det gäller möjligheten för de kriminella att få ut pengar i samband med de här brotten, säger Björn Sidenhjärta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer