Miljöminister Karolina Skog Foto: SVT

Miljöministern: Höjd avgift kan lösa skrotbilsproblemet

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera utredningar har regeringen inte tagit något beslut i frågan om skrotbilar. Men nu öppnar man för en lösning.

– För en tid sedan träffade jag flera aktörer som föreslog en höjning av vägtrafikregisteravgiften, och jag tycker att det är en aptitlig lösning framåt, säger miljöminister Karolina Skog.

I Naturvårdverkets utredning av hur man skulle kunna finansiera kostnaden för de övergivna bilarna föreslog Transportstyrelsen en höjning av vägtrafikregisteravgiften med 20 kronor. Det skulle ge 120 miljoner per år, och skulle kunna finansiera skrotningen.

– Fordonsägare är hårt beskattade redan i dag, och självklart måste det finnas pengar att omdisponera för att man ska kunna ta hand om de uttjänta fordonen på ett rimligt sätt, säger riksdagsledamoten Sten Bergheden (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer