Rekordsommar för övernattningarna i Västmanland. Foto: Henrik Montgomery/TT-bild

Poppis att sova över i Västmanland

Publicerad

39 000 fler övernattningar i länet sommaren 2017 jämfört med föregående år. 11 procent ökade övernattningarna – och det är mest i hela Sverige.

Under sommaren 2017 hade Västmanland 332 000 övernattningar, jämfört med 293 000 året innan. Det här visar siffror som Tillväxtverket publicerat.

Det är gästerna från Sverige som står för ökningen, de utländska minskar något.

– Vi vet inte vad ökningen beror på, bara att sommarens milda osäkra väder brukar vara gynnsamt för vår region, säger Henrik Wester som är turismchef inom Region Västmanland i ett pressmeddelande.

Västmanland och Kronoberg ökar – Skåne backar

Även i Kronobergs län ökade övernattningarna mycket. I storstadsregionerna – som Stockholm och Västra Götaland, har det skett en ökning även om den är mindre. I Skåne län minskade övernattningarna.

Nu ska Region Västmanland titta på var i länet ökningen har skett:

– Det behöver vi analysera närmare tillsammans med turismansvariga i länets kommuner, säger Henrik Wester.

Siffrorna från Tillväxtverket visar också att sommaren är den viktigaste säsongen för turism i de flesta regioner i Sverige. Sommarmånaderna svarar för ungefär 45 procent av hela årets övernattningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.