Ett populärt reservat som Asköviken hamnar högt på länsstyrelsens prioriteringslista, oavsett budget. Medan en mindre känd skogsmiljö, där det tar längre tid för naturliga processer, får se sig bortprioriterad med den nya budgeten.
Förklaringen är att det inte är lika populärt och har inte samma akuta behov av att skötas som till exempel Asköviken med sina känsliga strandängar.
Frågan är då om det trots mindre budget överlag går att skydda reservaten i samma utsträckning som tidigare?
– Nej, det kan vi inte göra i och med att vi har en mindre pott, säger Sofia Almkvist.
På flera platser får nu länsstyrelsen avstå från planerade åtgärder. De mindre populära reservaten får minst eller i sällsynta fall ingen skötsel alls, men även populära reservat kommer att skötas i lägre grad än tidigare år.
I klippet berättar Sofia Almkvist vad som måste prioriteras och vilka de fem populäraste naturreservaten är.
Så många naturreservat finns det i Västmanland: ”Ljuger du för mig?”
Så ser budgeten ut för 2023
I dag finns ca 5300 naturreservat och 30 nationalparker i Sverige.
Anslaget för skydd av värdefull natur är 2023 på 1 146 miljoner kronor (en minskning med 32 procent från 2022) och anslaget för åtgärder för värdefull natur är 2023 på 1 050 miljoner kronor (en minskning med 45 procent från 2022).
Stora delar av anslagen går till Naturum, friluftsliv, grön infrastruktur, statliga ledsystemet i fjällen, åtgärder för hotade arter, skötsel av nationalparker och naturreservat samt att ersätta markägare för nya naturreservat.
Medlen används till stor del till konkreta insatser som ger sysselsättning runt om i hela landet.
Källa: Naturvårdsverket