– Vi är ensamma i Sverige om att ta ett samlat grepp om psykiatrisk forskning inom olika verksamheter, säger medicinska utvecklingschefen i ett uttalande. Foto: SVT arkiv

Positiva effekter av psykiatrisatsning

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i länet ser positiva effekter av den satsning på mer forskning som just nu görs inom Region Västmanland. – Satsningen har redan gett effekt, bland annat har vi lyckats anställa en överläkare till barn- och ungdomspsykiatrin, något som tidigare nästan varit omöjligt, säger Mattias Damberg, docent och medicinsk utvecklingschef.

Under tre år, 2018-2020 , satsar Region Västmanland på mer forskning inom psykiatri. Satsningen på 8,5 miljoner kronor per år ska underlätta rekrytering och samtidigt förbättra vården och omhändertagandet av patienter.

Målen: Attraktiv arbetsgivare och bättre vård

Pengarna används till forskningsmedel som medarbetare kan söka, dels till att finansiera så kallade kombinationstjänster, där medarbetaren forskar 50 procent och arbetare i verksamheten 50 procent, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

De två övergripande målen sägs vara att genom att bli en attraktivare arbetsgivare underlätta rekrytering samt att utveckla verksamheten och höja kvaliteten i vården och omhändertagandet av patienter.

”Tittar på egna verksamheten med kritisk blick”

– Vi har sett att kliniker som börjar med forskning också får till stånd en mer omfattande verksamhetsutveckling. Det handlar om att medarbetarna börjar titta på den egna verksamheten med en kritisk blick och efterfrågar evidens för olika insatser, säger Kent Nilsson, professor och chef för Centrum för klinisk forskning i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.