Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlie Hellman och Corinne Vrtiska i åk 6 på Ransta skola i Sala kommun jobbade hårt i skolköket. Krämig pastagratäng med kyckling var en av rätterna de serverade sina skolkamarater. Se bilder innefrån köket i klippet här. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Praktik i skolköket i Ransta ska lära eleverna om mat och klimat

Uppdaterad
Publicerad

En dag i veckan hjälper två elever från åk 6 kockarna med dagens lunch på Ransta skola i Sala kommun. Vi hängde med när Corinne Vrtiska och Charlie Hellman praktiserade i köket.

– Jag har lärt mig en massa nya maskiner man använder i köket, säger Charlie Hellman.

För kocken Lisa Lawry är hjälpen välkommen och ett tillfälle att lära barnen inte bara om matlagning, men också om olika ingrediensers klimatavtryck och om att minska matsvinn. Men andra ämnen blir även de aktuella i köket.

– Det är inte bara hemkunskapen som kommer in, utan även matematik när vi jobbar med mängder efter recept, och den här veckan jobbar vi också med svinnmätning, säger Lisa Lawry kock på Ransta skola.

Viktigt att maten är god

För Corinne Vrtiska blev det förutom matlagning, att kolla temperaturer på mat och hjälpa till med salladsbordet.

– Jag tycker det är viktigast att alla gillar skolmaten och får i sig lite mat, säger Corinne Vrtiska.

Se i klippet hur barnen jobbar i köket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.