Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Innebär presentstoppet ett totalförbud? Skolchefen Ulrika Hansson svarar på tre snabba frågor om presentpolicyn i Hallstahammar. Foto: TT/Jenny Berggren SVT

Presentstopp i Hallstahammar inför skolavslutningen: ”Kan visa läraren uppskattning på annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Att ge sin lärare eller personalen på förskolan en fin present vid skolavslutningen är för många en tradition. Men det är inte oproblematiskt. I Hallstahammar går kommunen numera ut med riktad information till vårdnadshavare – i försök att stoppa orimliga presenter.

Vissa kommuner, dock inte alla i Västmanland (se faktaruta), har en policy för vad som gäller för gåvor till personal inom förskola och skola i samband med skol- eller sommaravslutningen.

Vissa låter skrivningen ligga i kommunens riktlinjer, medan andra väljer att aktivt kommunicera ut dem till vårdnadshavare, till exempel via skolplattformar.

Det var i samband med att kommunfullmäktige antog nya riktlinjer kring korruption, mutor och jäv förra året som Hallstahammars kommun också aktivt började informera vårdnadshavare om presentpolicyn vid sommar- och skolavslutningar.

– Vi ville vara transparenta och förebygga att vårdnadshavare köper dyra gåvor som våra medarbetare sedan inte kan ta emot, säger skolchef Ulrika Hansson.

Inte ta emot från enskilda barn

Regeln är bland annat att skol- och förskolepersonal inte får ta emot gåvor från enskilda barn.

Men hur gör ni om ett barn kommer med en present, vägrar pedagogen då? Och vad händer med den personal som tar emot något den inte ska?

– En medarbetare som känner sig tveksam kan prata med sin chef, säger Ulrika Hansson.

– Men kommer ett barn med en present så vill ju medarbetaren inte sätta det här barnet i en konstig situation. Så då får vi nog hantera det i efterhand. Men det är ju också därför det är så viktigt att informera i förväg, så situationen inte behöver uppstå.

I videon: Är det helt förbjudet? – tre frågor till skolchefen om presentpolicyn

Chatta med vett- & etikett-experten om avslutningspresenter

Pinnat inlägg

• Paket, blomma eller hembakat? Det är inte lätt att träffa rätt med sommarpresent till barnens lärare eller förskollärare.

• I värsta fall kan presenten tolkas som en muta.

• Vett- & etikettexperten Stina Vickhoff hjälper dig att göra rätt. Chatten startar 11.30 – ställ din fråga redan nu!

Rektorn om presenter vid skolavslutningen: ”Har varit både presentkort och alkohol” | SVT Nyheter

Presentstopp i Hallstahammar inför skolavslutningen: ”Kan visa läraren uppskattning på annat sätt” | SVT Nyheter

Hej, stort tack för ert engagemang!
Nu är direktchatten stängd för denna gången.

Bästa hälsningar,

Viola Loch • Det jag som pedagog uppskattat mest är när jag vid några tillfällen fått en personligt brev där vårdnadshavare och elever skrivit vad de uppskattat med min arbetsinsats. De har jag kvar .

Frida • Jag har gett en gemensam chokladask och ett gåvobevis att vi skänkt pengar till ex. Rädda barnen i avdelningens namn. Tänker att de som jobbar med barn uppskattar att man tänker på barn som har det svårt istället för att köpa meningslösa gåvor bara för att.

Hej Frida!
Det är svårt för mig att svara på vad en lärare uppskattar mest, en blomma och massor av uppskattning från föräldrar av icke materiell karaktär kan också vara en fin gest. Vi behöver göra mer för att visa våra lärare och pedagoger vilket otroligt jobb det gör, året om, eller hur?

Snart • Risken för muta lär ju vara stooor. Men omöjlig att bevisa. Där måste läraren själv sätta gränsen! Alternativet är totalförbud. Vad får en lärare på Lidingö?

Hej!
Ja, det är svårt för mig att svara på. vad en lärare på Lidingö får. Min förhoppning är att även där finns gränser för vad som är OK och inte.

Hej!
De resonemang som kommit i samband med vår rapportering kring detta har bland annat varit att just personliga presenter kan bli än mer problematiskt i årskurser då läraren ska sätta betyg eller omdömen, och att det därför är mer lämpligt med små presenter från hela gruppen. Men inspel har också varit att det är väldigt långt ifrån en förskoleförälders tanke - att den där lilla presenten till pedaogen på förskolan skulle vara en muta.
//Jenny, reporter SVT Nyheter Västmanland

Olof Lindquist • Sverige i ett nötskal! Att visa uppskattning verkar hos oss vara bland det fulaste man kan göra! Att fuska med bidrag verkar nästan mera OK!! Ankdamm

Hej Olof!
Tack för att du är med och resonerar. Jag tror inte det handlar om att någon tycker det är fult att visa uppskattning. Det verkar mer handla om att ingen - vare sig barn eller personal - ska behöva hamna i en obekväm/olämplig situation. Kika gärna in på klipp och artiklar vi gjort på ämnet så kan du få fler perspektiv. Hälsningar Jenny Berggren, reporter SVT Nyheter Västmanland


Rektorn om presenter vid skolavslutningen: ”Har varit både presentkort och alkohol” | SVT NyheterBingo • Kan jag ge bort en bok jag redan köpt och läst ut? Men nyskick.

Hej Bingo!
Det låter som en trevlig present, är det till ditt barns lärare eller pedagog eller till en vän?

Luton • Hur gör man i andra länder?

Hej Luton!
Tack för intressanta frågan! Det vet vi inte. Kanske är det någon här i chatten som själv har erfarenhet att ha haft barnen på skola utomlands och vill dela med sig? //Jenny Berggren, reporter SVT Nyheter Västmanland

Mik • Den som tror att det går att stå emot den ”frivilliga insamlingen” förstår nog sig inte riktigt på grupptryck.

Björn • Jag tycker det känns fel att ge nått varje år, men om man haft en lärare som man uppskattat mycket tycker jag det är fint att ge nått när man slutar hos den läraren, byter skola eller som när man slutar 9an. Att ge nått till en lärare man har nästa år igen känns lite som en muta, vad tycker du?

Hej Björn!
Jag tycker det är beroende av karaktären på present, något symboliskt med lågt ekonomiskt värde behöver inte uppfattas som muta utan enkom del av en långtgående tradition. Om presenterna blir dyrare och personliga då är det ett problem som behöver ageras på.

Mik • Mattecentrum är en frivillig matematik organisation som lär ut matematik gratis. De har hjälpt min son att höja sitt betyg. Jag känner inte dom, men de gör det på sin fritid och jag har dåligt med pengar men vill ge något symboliskt, vad ger jag?

Hej Mik!
Vilken fin organisation det låter som. Det är helt OK att inte ge en gåva och bara visa uppskattning genom att säga hur tacksam du är för deras insats med din son. Om du ändå vill ge något symboliskt kan en blomma vara av lagom karaktär?

Kommuner med presentpolicy

Fråga: Vad har er kommun för policy när det gäller presenter till lärare och förskolepersonal? Finns några riktlinjer för detta?

Arboga:

Gåvor till lärare med flera från enskilda elever ska inte tas emot om gåvan inte är av obetydligt värde. Gåvor som kollektivt ges från elever/föräldrar i samband med terminsavslutningar kan tas emot om det rör sig om gåvor till rimliga värden.

Hallstahammar:

Om en grupp eller klass gemensamt samlar in till en gåva får den tas emot om den saknar större ekonomiskt värde, som exempelvis en blomma eller choklad. Det är aldrig tillåtet för medarbetare att ta emot pengar eller presentkort.

Surahammar:

Det som är tillbörligt att ta emot är gåvor utan egentligt ekonomiskt värde, till detta räknas det som inte har ett påtagbart realiserbart värde, t ex blommor, choklad, saker som elever gjort själva, böcker som inte är speciellt ekonomiskt värdefulla etc. Vid bedömning av vad som är otillbörlig respektive tillbörlig gåva bör även antalet elever som står bakom gåvan beaktas. Gåvor med realiserbart ekonomiskt värde tex smycken, konstverk, presentkort anses vara lika otillbörliga gåvor som kontanter.

Kommuner utan policy/riktlinjer

Norberg, Kungsör, Sala, Skinnskatteberg. Västerås uppger att de inom kort börjar arbeta med att ta fram en.

Kommuner utan särskild policy kring avslutningspresenter hänvisar ofta till att kommunen har allmänna riktlinjer kring korruption, mutor och jäv.

Källa: Respektive kommuns skolchef

Kommuner som inte svarat:
Fagersta och Köping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.