Västmanlands tingsrätt har blivit JO-anmäld eftersom allmänheten inte fick följa rättegången via en annan sal med sämre villkor. Foto: Tina Eckerskog/SVT

Privatperson JO-anmälde Västmanlands tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt har blivit JO-anmäld efter att inte ha släppt in allmänheten under pantbanksrättegången i augusti i år. I säkerhetssalen fick bara de anhöriga och pressen sitta med. De resterande fick sitta i en annan sal och följa rättegången via en bildskärm, trots att det fanns några platser kvar i säkerhetssalen.

Det var den 12 augusti som rättegången inleddes mot de åtta männen som i början av juni i år rånade en pantbank i centrala Västerås. Klockan 09.00 på rättegångsdagen, stod mannen, som nu har anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO), längst fram i dörren. När dörren  öppnades till rättegångssalen blev han stoppad av två polismän och fick inte komma in utan blev hänvisad till en annan sal.

Rådmannen Karl-Åke Persson hade bestämt att endast de anhöriga och pressen  fick komma in som åhörare. Trots att det fanns några få tomma platser kvar.

Rån mot pantbank i Västerås

Saknade både bild och ljud i salen bredvid

Mannen skriver i sin JO-anmälan att han fick följa förhandlingarna på sämre villkor än de andra eftersom han fick sitta i salen bredvid och följa rättegången via en bildskärm. Eftersom bevisen första rättegångsdagen visades via videouppspelningar som tagits från kameror vid centrum och inne från pantbanken samt filer som polisen hade tagit, gick dessa inte att se på grund av att det blev sämre kvalité och vid vissa tillfällen saknades både bild och ljud.

I första pausen ska han ha kontaktat Per Kjellsson, chef vid Västmanlands tingsrätt för att ta reda på om regelverket för offentlighetsprincipen hade ändrats eftersom han inte fick tillträde att komma in i rättssalen. Per Kjellson kände inte till rådmannens beslut och meddelade mannen att det inte har skett några ändringar i offentlighetsprincipen.

Rådmannen vägrade ändra sitt beslut

I anmälan står det att mannen ringde till rådmannnen, Karl-Åke Persson under eftermiddagen som inte ville ändra sitt beslut. Han ansåg att han som rättens ordförande hade rätt att fatta beslutet om att bara anhöriga och press fick tillträde även om det fanns tomma platser.

Nu handlägger JO ärendet och har hittills samlat in olika handlingar från Västmanlands tingsrätt. Inom två månader kommer ett beslut att tas om man tänker gå vidare med anmälan eller lägga ner ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån mot pantbank i Västerås

Mer i ämnet