Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utmaningen för sjukvården är enligt Mårten Tyrberg, när sjukvården ska kliva in, och i vilka fall den inte ska det. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Psykologen om anhörigstöd: Måste vara individuellt utformat

Publicerad

Anhöriga till patienter på vuxenpsykiatrin i Västmanland erbjuds 1-3 samtal i stöd vid suicid. Mårten Tyrberg på vuxenpsykiatrin anser att det kan vara en god ide att även erbjuda stöd till övriga anhöriga även om det är oklart hur det ska gå till idag.

– Det är inte svårt att förstå att man kan känna sig övergiven, säger han.

Mårten Tyrberg poängterar att stödet till anhöriga måste vara individuellt utformat för att ge det bästa resultatet. Detta innebär att stödet måste anpassas efter den enskilda personens behov och situation.

Sjukvård eller sorg?

Utmaningen för sjukvården är, enligt Mårten Tyrberg, när sjukvården ska kliva in och i vilka fall den inte ska det.

– I vissa fall tycker jag att det är någonting som sjukvården behöver engagera sig i. I andra fall är det en sorgeprocess och en kris som kan tas om hand på andra sätt, säger Mårten Tyrberg, psykologisk ledningsansvarig i vuxenpsykiatrin i Västmanland.

Hör Mårten Tyrberg i klippet om vilka utmaningar som finns med anhörigstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.