Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska ansvaret för att stödja anhöriga till suicid redas ut, säger regionrådet Stephanie Bruksgård (M). Foto: Robert Gustavsson/SVT

Region Västmanland utreder ansvar för att stödja anhöriga till suicid

Publicerad

Frågan om vem som är ansvarig för att stödja de anhöriga till de som tar sitt liv och inte är patienter hos regionens psykiatri är oklar. I dag vet regionen inte ens vilka de är.

– Vi vet inte vilka som suiciderar, när de inte har kontakt med regionen, säger Stephanie Bruksgård (M), regionråd.

Trots att mellan 40-50 personer tar sina liv varje år i Västmanland får bara en fjärdedel av de anhöriga stöd från regionen idag.

Stephanie Bruksgård (M), regionråd med ansvar för personal och psykiatri, säger att de nu ser över rutinerna för de övriga anhöriga:

– Var ansvaret ska ligga är för tidigt att säga men vi har tagit ledartröjan och nån ska ta det ansvaret. Allt är inte en kostnadsfråga, det handlar även om hur den gruppen blir omhändertagen på ett bättre sätt.

Har vi råd att låta bli?

– Det tycker jag inte, säger Stephanie Bruksgård (M).

I klippet berättar Stephanie Bruksgård hur ett stöd till en större del av de drabbade anhöriga skulle kunna se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.