Bilden är manipulerad. Foto: TT

”Pungen” för stötande för Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Adam i Surahammar fick avslag när han ville göra en personlig nummerplåt till sin bil. Texten han hade önskat – ”PUNGEN” – kan enligt Transportstyrelsen uppfattas som stötande.

Transportstyrelsens beslut kan inte överklagas.

Det var ungefär en månad sedan som Adam i Surahammar skickade in sin ansökan om att få ha texten ”PUNGEN” som registreringsskylt på sin bil.

– Det är mitt smeknamn, jag har haft det i många år. Jag tänkte att det skulle vara kul att ha det som registreringsskylt, säger han.

I hans umgängeskrets har han aldrig varit med om att någon har upplevt smeknamnet ”Pungen” som stötande, men han har förståelse för att myndigheterna tänker annorlunda.

– Andra kan ta illa upp. Det är inget man kan göra något åt, säger Adam.

Han har i nuläget inga planer på att göra någon ny ansökan om personlig registreringsskylt.

Får inte väcka anstöt

Att ansöka om en personlig fordonsskylt kostar ingenting, men själva skylten kostar 6.200 kronor om ansökan blir godkänd. Efter tio år måste rätten till den personliga skylten förlängas.

Skylten får ha mellan två och sju tecken, och teckenkombinationen får inte redan vara upptagen. Den får inte heller vara utformad så att den kan väcka anstöt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.