Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den som ville kunde prova på queertango på festivalens andra dag. Foto: Iris Tiitto/SVT

Dans utanför könsrollerna: Här provar de Queer-tango under Pride

Uppdaterad
Publicerad

Under Cityfestivalens andra dag fick den nyfikna testa på queertango på Länsmuseet.

– Det är en tango utanför könsrollerna. Alla både för och följer och alla dansar med vem de har lust med, säger Sigrid Renklint, som håller i workshopen tillsammans med sin man Lars Renklint.

Paret Renklint har dansat argentinsk tango i två decennier och det lätt att tänka att alla tangosammanhang är inkluderande, men skrapar man på ytan så är behöver det inte alls vara så menar de.

– Tangon är en tradition som har funnits ett tag och då följer de gamla könsrollerna med. Det är lätt känna sig avvikande när man lämnar den normen, säger Sigrid Renklint.

Vara bekväm utanför normerna

Tanken med queertangon är att fler ska känna sig bekväma med att dansa utanför normerna och våga dansa med den man vill i en trygg miljö.

– Det är därför vi arrangerar dessa workshops och höstens kommande kurs. Vi vill att fler ska börja utöva den, säger Lars Renklint.

Känn på härliga tangovibbar i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.