Åke Broman, räddningschef Västerås. Foto: Melker Blomberg/SVT

Räddningschefen: ”Har fått ett generellt lugnande besked”

Uppdaterad
Publicerad

Efter storbranden på Cassandra Oil i Västerås tidigare i år har nu över 60 brandmän fått ta prover på levern och sin andnings- och njur-funktion. Räddningschefen Åke Broman har fått ett generellt lugnande besked efter proverna.

– Bara generellt har jag fått lugnande besked men inga individuella provresultat, säger Åke Broman, räddningschef i Västerås.

Utsattes för giftig rök

Det var ett långvarigt släckningsarbete som genomfördes när det brann på Cassandra Oil i Västerås tidigare i år. Det var bland annat däck och plast som brann, och röken var därför mycket giftig att andas in.

Industribranden i Västerås

Och nu har det tagits prover, hur ser ni på det?

– Jag tycker det är mycket positivt, det var på initiativ från vår företagshälsovård som vi beslutade att göra det, säger Åke Broman, räddningschef.

”Kanske borde göras blodprov oftare”

Hur vanligt är det med kontroller efter en stor brand?

– Vad jag känner till har det inte utförts förut, i alla fall inte under de 35 år som jag har varit med. Men det kanske borde göras oftare, säger Åke Broman, räddningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribranden i Västerås

Mer i ämnet