Här övar räddningshundarna på att hitta människor i rasmassorna Foto: Robert Reinholdsson

Räddningshundar i övning i Kungsör – kan kallas in vid katastrofer

Uppdaterad
Publicerad

Om en katastrof inträffar i Sverige kan utbildade räddningshundar kallas in för att rädda personer ur rasade byggnader. Nyligen höll Svensk räddningshundförarförening en övning i Kungsör. Scenariot: en raserad betongfabrik.

– I övningen ska vi eftersöka personer som kan ha varit kvar på området när byggnaden kollapsade och eventuellt skadade, berättar räddningsledare Johanna Boivie.

Räddningshundar är brukshundar som är tränade för att söka efter nödställda människor, till exempel saknade efter jordbävningar eller jordskred.

Tjänstehundsförarna är kopplade till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och finns med på en larmlista. Vid en eventuell katastrof i Sverige kan de kallas ut för att just rädda personer ur rasade byggnader.

Stora krav på räddningshunden

Räddningsarbetet ställer stora krav på hunden. Den måste kunna komma igång snabbt när det är dags att arbeta.

Hunden börjar tränas när den är cirka ett år och kan börja användas vid tre års ålder.

I övningen i Kungsör deltog 20 ekipage, alltifrån nybörjare till tjänstehundar och de som tävlar.

– Vi går ut med hundarna och så ska de känna vittring av personer som ligger någonstans skadade och då drar de oss fram dit eller ger en markering, berättar hundförare Cissi Biverot.

Se mer från räddningsövningen i klippet.

På bilden syns ett av de 20 ekipage som deltog i övningen samt en av de frivilliga som agerade skadad. (Skadorna på bilden är iscensatta.) Foto: Robert Reinholdsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.