Räddningstjänsten: Mer brandfarliga varor i hemmen när fler preppar inför kris

Uppdaterad
Publicerad

När fler privatpersoner nu preppar och ökar sin krisberedskap kan förvaringen av brandfarliga varor i hemmen öka, enligt räddningstjänsten. Det kan handla om extra gas till matlagning eller bensin till bilen.

– Ta reda på vad som gäller. Speciellt för den som bor i flerfamiljshus är det ganska hårt uppstyrt, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen.

Utifrån det förändrade omvärldsläget har många börjat öka sin hemberedskap. Det handlar om alltifrån att lokalisera sitt närmaste skyddsrum till att ladda en krislåda med mat eller preppa andra varor.

Räddningstjänsten Mälardalen misstänker att det här också kan leda till att mer brandfarliga varor förvaras i hemmen. Varor som ökar risken för bränder och som komplicerar ytterligare om en brand skulle uppstå.

Exempelvis gasflaskor som kan sprängas eller läckage av ämnen som ökar på effekterna av branden ytterligare.

– Grundtanken är ju att man inte ska samla på sig mer än vad man kan tänkas behöva inom en överskådlig framtid, säger Fredrik Eriksson.

I videon listas några av de saker som gäller vid förvaring av brandfarliga varor hemma.

Mer information om brandfarliga varor finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB.

Vad är en brandfarlig vätska?

Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan.

De delas in i fyra klasser – 1, 2a, 2b och 3 – där de båda första klasserna avger tillräckligt mycket ångor för att kunna antändas redan vid rumstemperatur. Bland dem finns exempelvis bensin, aceton, etanol, metanol och toluen.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.