Länsstyrelsen i Västmanland. Foto: SVT

Västmanlands krisberedskap är förberedd på upptrappning i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Redan sedan innan jul och nyår har krisberedskapen på Länsstyrelsen hållit koll på utvecklingen mellan Ryssland och Ukraina. Nu i veckan har man även haft analys- och beredningsmöten för att ständigt vara uppdaterade om de senaste händelserna och hur det påverkar länet.

Stopp av varuimport eller tjänster och flyktingar från Ukraina är några scenarier som diskuterats under de möten som försvarsdirektören Anderas Hornwall på Länsstyrelsen deltagit på. 

– Vi har en ökad vaksamhet i länet, säger han. 

Det gäller att rapportera olika typer av incidenter, bland annat med drönare. Dock påpekar Hornwall att det är viktigt att inte “stirra sig blint i skyn”, utan hålla koll på helheten.  

Krisberedskapen på Länsstyrelsen håller koll på eventuella upptrappningar i Ukraina och har höjt den administrativa beredskapen i länet. 

– Vi är förberedda om det skulle bli en upptrappning. Dock är det svårt att blicka in i framtiden, men vi har kollat på flera olika möjliga scenarier för att förbereda oss, förklarar han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.