Ukrainas flagga hissad utanför stadshuset – här visar västeråsarna sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hissades den ukrainska flaggan utanför stadshuset i Västerås. Ett antal västeråsare slöt upp för att delta vid ceremonin.

– Vi måste visa stöd och solidaritet med befolkningen där men också för de som lever i Västerås och i regionen här som har familjer i och kopplingar till Ukraina, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

På olika sätt visar västmanlänningar nu sitt stöd för det ukrainska folket, det skänks pengar till hjälporganisationer och i sociala medier väljer många bland annat att ha landets flagga på sina profilbilder.

På fredagen gjorde också Västerås stad det som flera andra kommuner i landet redan gjort. Vid lunchtid hissades den ukrainska flaggan utanför stadshuset. Politiker från såväl majoritet som opposition deltog vid ceremonin och höll tal.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

– Vi följer utvecklingen som sker i Ukraina på ett systematiskt och bra sätt. De närmsta veckorna kommer väl visa tydligt hur Europa samlar sig mot Ryssland, säger Staffan Jansson (S).

Se i videon hur det såg ut på Fiskartorget vid flagghissningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet