Rälsbana från 1800-talet framgrävd vid Sala Silvergruva

Uppdaterad
Publicerad

Sala kommun utför just nu miljöåtgärder vid Sala Silvergruva. I samband med det har det också gjorts arkeologiska utgrävningar där en rälsbana från tidigt 1800-tal grävts fram.

– Att den skulle vara så intakt hade vi inte föreställt oss, säger Leif Berggren som är antikvarisk expert.

Vid gruvområdet kring Sala Silvergruva pågår ett saneringsarbete för att skydda människor mot föroreningar. Det grävs bland annat schakt för dagvatten. I de utgrävda schakten läggs en bentonitmatta som skyddar mot föroreningar längre ner i marken. Ovanpå mattan läggs ett slitlager och grus för att skydda mattan. Den förorenade jorden fraktas bort till en deponi i Västerås. En annan åtgärd är att vattnet som rinner från gruvområdet ska renas från tungmetaller.

– Syftet är att skydda människor från föroreningar i marken och från tungmetaller i vattnet, både nu och i framtiden, säger Michael Nilsson på Sala kommun.

Hela det centrala gruvområdet är avstängt från november 2021 till maj 2022.

I samband med miljöåtgärderna utförs även arkeologiska utgrävningar på platsen.

I klippet berättar den antikvariska experten Leif Berggren om rälsbanan som nu grävts fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.