Foto: Melker Blomberg / SVT

Nu ska Sala silvergruva rensas från miljögifter – notan: 150 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska området kring Sala silvergruva och Pråmån saneras. På tisdagen togs det första spadtaget för projektet som väntas ta nästan tio år och kosta 150 miljoner kronor.

– Hela området är byggt med gammalt gruvavfall, säger Åsa Kling som är tillförordnad projektledare, Sala kommun.

Verksamheten som har bedrivits på gruvområdet har lett till höga halter föroreningar av tungmetaller. Målet med projektet är att säkerställa att människor ska kunna vistas på området utan risk för att exponeras för föroreningarna.

Får 150 miljoner

Sala kommun, har via länsstyrelsen i Västmanland, beviljats 150 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att genomföra projektet.

Det första steget blir att schakta bort förorenade massor och jämna ut ytan på den nedre parkeringen vid Sala silvergruva. Därefter kommer ett skyddande lager grus att läggas. När tjälen har gått ur marken kommer ytan att asfalteras.

I klippet får du veta mer hur projektet kommer att genomföras i form av tre olika åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.