Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi känner en stor sorg och en stor oro inför våra barns framtid”, säger Maria Nelenius som var en av mammorna som manifesterade för klimatet i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm

”Rebellmammorna” tar ställning för klimatet – manifesterade i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kunde västeråsare ute på shoppingrunda se och höra de så kallade ”rebellmammorna” manifestera för klimatet.

– Vi vägrar att titta bort, det finns en klimatkris, så då vill vi samlas här och manifesterar mot hur det styrs idag från högsta ort, säger Maria Davies.

Idag finns rebellmammorna i flera städer runt om i landet, och de är en del av den internationella rörelsen ”Mothers* Rebellion” och organisationen ”Extinction rebellion”. Även rebellpapporna finns, men än så länge i mindre omfattning. I Västerås jobbar man tillsammans både mammor och pappor, och andra som vill engagera sig i frågan får vara med i manifestationerna.

– Det startades för bara ett och ett halvt år sedan då några kvinnor, de flesta med små barn, ville visa att ”det här duger inte som det ser ut idag”, säger Maria Davies.

Fredliga metoder

Andra klimatorganisationer på senare tid uppmärksammats för att ibland jobba med metoder som kan bryta mot lagen, som att blockera vägar.

Rebellmammorna har istället valt ett lugnare och laglydigt sätt att demonsterara. Ofta sitter de ner, med plakat och sjunger sånger, blandat med tal.

– Vi sitter här med våra egenhändigt skrivna skyltar och det enda vi gör är att vi bryter mot sociala normer, säger Maria Nelenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.