Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från och med 20 mars gäller anställningsstopp i Region Västmanland. Hör regiondirektör Maria Linder svara på tre frågor om vad det kan innebära. Foto: Rosa Ingemarsson/SVT

Region Västmanland drar i handbromsen – har inte råd att anställa fler

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanlands kostnader sticker iväg. För att klara sig undan åtgärder som varsel och uppsägningar, sätter man nu in ett generellt anställningsstopp. En åtgärd som gäller tills vidare.

– Vi har kostnader som vida överstiger intäkterna, säger regiondirektör Maria Linder.

Personalkostnaderna är i dag den klart största utgiften för regionen. Anställningsstoppet gäller alla verksamheter inom regionen.

– Vi har kostnader som överstiger intäkterna. Trots en hel del pågående åtgärder räcker det inte till. Vi måste anpassa vår ekonomi så den kommer i balans, säger regiondirektören Maria Linder.

Pressad vård 2024

– Vi har många verksamheter som redan i dag har en oerhört hård arbetsbelastning. Exakt vad det kommer innebära kommer vi titta närmare på och göra djupare analyser kring.

Det finns undantag i anställningsstoppet. Dels om rekryteringen gör ekonomin bättre genom att ersätta hyrpersonal, eller om det rekryteras till vissa utbildningstjänster och sommarvikarier.

Vad blir konsekvenserna? Starta videon för att få svar på tre frågor om anställningsstoppet i Region Västmanland.

Så ska Region Västmanland bli oberoende av hyrpersonal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Region Västmanlands hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Almroth hur planen ser ut för att lyckas fasa ut hyrpersonal den här gången. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet