Region Västmanland tjänade 130 miljoner på covid-testningen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland gick många miljoner i överskott på provtagningen av covid-19 – tack vare statliga ersättningar.

Detta trots att testningen var regionens ansvar. 

I sitt enkätsvar till coronakommissionen, som Uppdrag granskning har tagit del av, uppgav Region Västmanland finansieringsfrågan som ett hinder för uppbyggning av storskalig provtagning i starten av pandemin. Det var inte förrän i juni 2020, när en ekonomisk överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) fanns på plats, som provtagningen ökade i Västmanland.

Men ersättningen för covid-19-testningen blev en riktig guldgruva för regionen, visar en uträkning som Region Västmanland har gjort för SVT Västmanlands räkning. Den statliga ersättningen för testningen i länet motsvarade 365 miljoner kronor för 2020 och 2021.

Vården – Val 2022

Region Västmanland uppskattar sina kostnader till 232 miljoner kronor, men uppger att dessa kostnader inte har redovisats specifikt. Överskottet beräknas till runt 130 miljoner kronor. Det är oklart vad pengarna har använts till.

Ansvaret för att testa och smittspåra i en region är enligt smittskyddslagen fullt ut regionens ansvar

I klippet ovan berättar dåvarande smittskyddsläkare Jan Smedjegård om varför storskalig provtagning dröjde i regionen.

Så blev PCR-testerna en guldgruva för regionerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet