Foto: TT / SVT

Regionen splittrad i flygplatsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommun har inte ansökt om ekonomiskt bidrag eller delat ägande i flygplatsen från region Västmanland, därför har regionen heller inte tagit ställning säger de högsta företrädarna för region Västmanland till SVT.

– Det har funnits diskussioner politiker emellan men någon formell fråga från Västerås stad har inte inkommit till regionen, det säger Denise Norström (S), ordförande i regionstyrelsen.

Finns gemensamma beröringsområden

Val 2018 – #dinröst

De två största partierna i regionfullmäktige är Socialdemokraterna och Moderaterna, inget av dessa har tagit någon formell ställning i flygplatsfrågan men både Denise Norström (S) och Tomas Högström (M) säger sig se vissa regionala intressen i flygplatsen.

Denise Norström (S). Foto: SVT
Tomas Högström (M). Foto: SVT

Tomas Högström (M), regionråd i opposition, menar liksom Denise Norström (S) att ambulansflyget är ett regionalt intresse.

– Vi är medlemmar i svenskt ambulansflyg och behöver ibland använda flygplatsen. Vi har sett vid katastrofer som den stora skogsbranden att det finns ett allmänintresse att det finns den typen av landningsbanor.

Sedan har regionen ett ansvar att utveckla turism och transporter i regionen.

Inga pengar att hämta i regionen i nuläget

Om Västerås ansöker om stöd i någon form så är det ändå en lång process innan något kan ske, påpekar Denise Norström (S).

– När vi tar över verksamhet från kommuner är vårt verktyg skatteväxling och då berörs alla kommuner i länet. Därför behövs en bred diskussion i frågan om värdet av en flygplats för kommunerna i regionen. Vilken nytta har andra kommuners näringsliv av att regionen har en flygplats?

– Regionen har i den nya rollen som region statliga medel att fördela, så Västerås stad får komma in med en ansökan, så får vi pröva den. Men vi tänker inte lägga några vårdpengar på den säger Tomas Högström (M).

Splittring inom partierna

På frågan om hur Denise Norström (S) uppfattar åsiktsläget i sitt parti, länet och regionen svarar hon så här.

– Det är nog ganska splittrat i de flesta partier, man ser både för- och nackdelar och funderar över varför regionen skulle gå in i det här.

– Man har valt att göra det i andra län när man blev region, att gå in i flygplatsen, men den spetsiga diskussionen har vi inte haft i vårt län, säger Denise Norström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet