Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när barndiabetessjuksköterskor Lisa Torstensson och Mona Jakobsson berättar om de ökade antalet diabetiker i Västmanland. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Rekordmånga nya barndiabetiker i Västmanland i år: ”Ovanligt många för vår mottagning”

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 42 barn och ungdomar diagnostiserats med diabetes i Västmanland, en stor ökning jämfört med tidigare år då siffran brukar ligga runt 25 nya diabetiker.

– Hittills har det kommit 42 nya barn i hela Västmanland med diabetes typ 1. Det är ovanligt många för vår mottagning, säger Lisa Torstensson,barndiabetessjuksköterska på Region Västmanland.

Varför det är just så många nya diabetiker i år är svårt att säga menar Lisa Torstensson och Mona Jakobsson, barndiabetessjuksköterskor på Region Västmanland. Men enligt diabetessjuksköterskorna så är man född med ett anlag som vid påverkan av stress eller andra påfrestande situationer utvecklas till diabetes.

– För att få diabetes typ 1 så krävs det ett anlag som man föds med. Sedan är det olika saker i livet som gör att man blir sjuk, man kan ha det här anlaget utan att få diabetes, berättar Mona Jakobsson, barndiabetessjuksköterska.

I klippet berättar Lisa och Mona om det ökade antalet barndiabetiker i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.