Foto: svt

Risk för brist på röstmottagare i valet med nya regler

Publicerad

Flera kommuner söker just nu röstmottagare till höstens val. Hallstahammars kommun behöver 120 personer och har bara fått in ett fåtal ansökningar än så länge. Orsaken till bristen är nya regler.

– Det är nya regler sedan förra valet. Röstmottagarna ska vara personer som inte står på valbar plats på någon lista i valet berättar Thure Andersen (S) ordförande i valnämnden i Hallstahammar.

Valkommitén som tillsattes av regeringen efter förra valet skrev i sin utredning att man rekommenderar att personer som står på valbar plats inte bör arbeta som röstmottagare i samband med valen. Det är alltså ingen tvingade lag men väldigt många kommuner har liksom Hallstahammar beslutat sig för att följa den rekommendationen inför valet 2018.

Risk för brist på röstmottagare

I Hallstahammar liksom i många andra kommuner är det ofta partiaktiva från olika partier som har arbetat i vallokalerna med röstmottagning, ordning bland valsedlar och att hjälpa funktionsnedsatta och äldre att rösta.

Systemet har fått mycket kritik för att det möjliggör påverkan och valfusk. 2007 dömdes en politiker från Surahammars kommun för brott i samband med valet 2006.

Den nya regeln som valnämnden i Hallstahammar fattat beslut om gör att många av de som tidigare arbetat med röstmottagning inte kan godkännas och det finns en risk att kommunen inte får ihop tillräckligt många.

– Vi hoppas att fler nu hör av sig och vill tjänstgöra, säger Thure Andersen.

Så blir du röstmottagare

Som röstmottagare förväntas du ta emot röster, hålla ordning i vallokalen, hjälpa de som ber om hjälp att stoppa i kuvert och att medverka vid rösträkningen under kvällen.

Har du fyllt 18 år, talar bra svenska och gärna ett språk till samt kan avsätta tid att gå den obligatoriska utbildningen så kan du söka jobbet. Valnämnden i din kommun avgör sedan om du är lämplig för arbetet. Ett skattepliktigt arvode utgår. Anmälan sker ofta via kommunernas hemsidor.

Vem kan bli röstmottagare?

*Den som fyllt 18 år

*Den som inte själv kandiderar till valet

*Talar god svenska

*Genomför obligatorisk utbildning via kommunen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.