Foto: SVT

Rovdjur på schemat

Publicerad

Rovdjur väcker både känslor och frågor och just nu är Länsstyrelsen ute i länets skolor för att lära eleverna mer om de stora svenska rovdjuren.

– Det ser ut som den åker stjärtlapp, säger en kille om en järv som sitter i en snödriva.

Vi har följt med vilthandläggare Kari Langöen till Fredhemsskolans femteklass i Hallstahammar. Hon berättar att järven är det djur många barn uppfattar som Sveriges farligaste.

– Det är mycket myter kring de här djuren och järv är ju ett djur vi inte har så mycket av här nere i Västmanland, säger hon.

En annan elev berättar att han sett på TV hur en skidåkare åkt över en liten kulle som visade sig vara en björn som gått i idé och Kari bekräftar att hon hört detsamma men är tveksam till om det verkligen inträffat. Hon berättar om hur björnar gräver fram myrägg och äter blåbär och om kungsörnar som tar tjäder och andra skogsfåglar. Det är en grupp entusiastiska femteklassare som känner på vargskinn, tittar på lodjursspår och tjäderbajs.

– De ska ha en kunskap om hur många rovdjur vi har och hur farliga de kan vara. Jag vill också att de ska fundera runt det här med konflikten, vad det är som kan hända när människor och våra tamdjur möter de här rovdjuren, hur ofta det händer, varför och vad man kan göra åt det, säger Kari Langöen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer