Roza slår hål på fördomarna om romer – har lett till förändring

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare levde romer i utanförskap på grund av diskriminering och hade varken möjlighet att söka jobb eller gå i skolan. För bryta fördomarna om romerna och sprida kunskap om folkgruppen jobbar Roza Huczko som romsk samhällsvägledare och är länk mellan romerna och majoritetssamhället.

Under de år som Roza Huczko jobbat som romsk samhällsvägledare på Västerås stad har hon kunnat se en förändring hos arbetsgivare och bland romer. 

– Fler myndigheter och kommuner har fått mer kunskap och förståelse för romerna och deras historia. De har lärt sig hur vi ska inkludera gruppen. Dessutom vågar den romska folkgruppen mer nu. De vågar söka jobb och presentera sig som rom. Det få samhället fått mer förståelse, berättar hon. 

Samtidigt finns det mycket jobb kvar och fördomar att krossa. Enda vägen till att göra det bättre för romer är genom kunskap menar Roza Huczko.

–  Om man inte förstår historien, då kommer fördomarna fortsätta finnas, då får romerna inte samma möjligheter som andra har. Därför måste jag fortsätta sprida kunskap om romer.

Hör Roza Huczko berätta om vikten av att sprida kunskap om romerna och deras historia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.