Judiska församlingens ordförande: ”Fått lära mig av Säpo vilka brev jag ska kolla efter”

Publicerad

I dagsläget har judiska församlingen i Västerås, av flera orsaker, inte längre någon egen lokal. När de träffas gör de det diskret och det är något de haft med sig under åren – att inte skylta med träffarna.

I Västerås har församlingen inte lika stora problem med diskriminering som i Stockholm och Malmö där det vidtas stora säkerhetsåtgärder inför möten. Trots det finns ändå säkerhetstänket alltid i bakhuvudet hos ordförande Agneta Condén Knutsson. 

– Vi har en kontaktperson inom polisen som hjälper till och när nya personer kontaktar en får man lita på magkänslan. Det har hänt att personer med fel agenda försökt bli medlem i vår församling, men då har jag kontaktat polisen, berättar hon. 

Med hänsyn till överlevarna av förintelsen har församlingen hållit sina möten diskreta. I dagläget hyr församlingen en lokal, men ingen vet vilka de är. 

– Vi har inget namn på lokalen och håller det oss för oss själva. Information om våra möten får endast våra medlemmar, berättar Agneta.

I klippet berättar hon hur diskrimineringen har förändrats genom åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.