En person är fortfarande på fri fot efter rymningen från Sis-hemmet Sundbo och eftersöks nu av polisen. Foto: Niklas Hagman

Rymling fortfarande på fri fot – Sundbo: ”Definitivt ett misslyckande”

Publicerad

En av de fem LVU-placerade tonårskillarna som rymde från Sundbo utanför Fagersta är fortfarande borta. Händelsen utreds nu internt för att hitta var det har brustit.

– Det är definitivt ett misslyckande, vi vill inte att ungdomar ska rymma från institutionen. Det är ytterst tråkigt att personal kommer till skada, säger institutionschefen Marcus Lindberg.

Institutionschefen Marcus Lindberg berättar att man tar hand om den utsatta personalen och har börjat undersöka vad det är som har gått snett.

– Det är för tidigt att säga vad som var orsak till avvikelsen, säger institutionschefen Marcus Lindberg.

Han berättar att den nattpersonal som var i tjänst blev lindrigt skadad.

– Det kunde ha gått betydligt värre. Efter omständigheterna har hon klarat sig bra och vi fortsätter ha en dialog med henne på daglig basis.

Det är inte heller första gången det sker en rymning från boendet. I juli togs en anställd som gisslan av två personer som tvingade till sig en tjänstebil för att rymma.

Rymmer i kluster

Institutionschefen menar dock att det inte sker fler rymningar än normalt.

– Men det är flera som stuckit samtidigt. Det kan man konstatera. De rymmer i kluster.

En ny företeelse?

– Hos oss upplever jag det så. Vi behöver utreda om det är något vi kunnat göra annorlunda, säger Marcus Lindberg.

Han berättar att man gjort åtgärder efter händelsen i somras. Åtgärder han inte vill gå in på.

– Jag vill inte gå ut med våra säkerhetsrutiner. Då kan båda ungdomar och andra som inte ska känna till det läsa. Men rutinerna som vi införde efter de här händelserna har fungerat. Det är inte därför den här gången har inträffat. Det är andra omständigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.