Foto: SVT

Socialdemokratiskt agerande kan spräcka majoritetssamarbetet i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

De inre stridigheterna inom Socialdemokraterna i Arboga kan äventyra majoritetssamarbetet i kommunen. S-styrelsens agerande för att avsätta det egna kommunalrådet Agneta Bode har fått Vänsterpartiet att ta upp frågan om fortsatt samarbete.

– Om de vill fortsätta samarbeta med oss förväntar vi oss att de tar kontakt och involverar oss i vad de tänker göra, säger Vänsterpartiets Dan Avdic Karlsson.

– Vi har årsmöte den 28 mars, och då kommer jag att ta upp det med våra medlemmar för att få ett mandat att agera.

Vill avsätta kommunalrådet

Under de senaste dagarna har det blivit känt att styrelsen för Socialdemokraterna i Arboga arbetarekommun vill avsätta det egna kommunalrådet, Agneta Bode.

Och medan styrelsen menar att det är förtroende- och samarbetsproblem som ligger bakom, säger kommunalrådet själv att hon inte har fått någon ordentlig förklaring till varför de vill se henne lämna posten. (Hör mer om det i inslaget ovan.)

Får konsekvenser för politiska samarbetet

Den interna konflikten inom Socialdemokraterna kan nu alltså få konsekvenser för majoritetssamarbetet med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Omsorgspartiet i Arboga.

Representanter för alla koalitionspartier uppger att de har fortsatt fullt förtroende för Agneta Bode. Något Vänsterpartiet däremot inte säger sig ha för S-styrelsen.

”Oproffsigt”

Nästa vecka, på partiets årsmöte, tar de upp frågan om samarbetet med Socialdemokraterna.

– Jag tycker att det här har skötts oerhört oproffsigt, säger Dan Avdic Karlsson.

Kan det bli så att ni avbryter samarbetet?

– Ja, vem vet. Jag kan inte svara på det nu, säger Dan Avdic Karlsson.

Vill hantera internt

– Vi kan ju inte gå och prata med Vänstern eller med Pa om problem som vi har inom partiet, det skulle ju inte de göra heller, säger Socialdemokraternas ordförande i Arboga, Pia Adamsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer