Staffan Braw, grundare av Lokala Hjälpen får se vad föreningens pengar gått till på Kvinnohuset i Västerås där Elin Hedén är verksamhetsansvarig.

Lokala Hjälpen vill skapa social hållbarhet i Västerås – utsatta barn fick bokpaket

Publicerad

Den stora skogsbranden, rekordet i antal initiativ under Musikhjälpen förra året, gratisluncherna som delades ut under coronapandemins inledning – allt det här visar att västeråsarna har en enorm vilja att hjälpa till och engagera sig, menar Staffan Braw som nu grundat den ideela föreningen Lokala Hjälpen.

Efter en månad i den nya föreningen kan Staffan Braw se att hans känsla hade rätt. Både privatpersoner, företag och organisationer har bidragit med stora och små insatser.

– Öbergs färg och SEB arrangerade en golftävling där anmälningsavgifterna skänktes till Lokala Hjälpen, och trycker man på ”Lokala Hjälpen” knappen när man pantar burkar på Ica Kvantum är man också med och bidrar, det finns många exempel, säger Staffan Braw.

Senast skänkte de 7 500 kr till Kvinnohuset i Västerås som därmed kan ge barnen som flytt till Kvinnohuset egna bokpaket.

De som startat Lokala Hjälpen är företagsvolontärerna och Stadsmissionen i Västerås. Genom volontärer, insamlingar och gåvor stöttar de lokala välgörenhetsprojekt och organisationer som jobbar för social hållbarhet i Västerås.

– Vi har fem mål: Ingen hemlöshet, otrygghet, ensamhet, psykisk ohälsa och ofrivillig arbetslöshet, säger Staffan Braw.

Föreningens filosofi handlar om att skapa en positiv spiral i staden. Så väl företag och invånare kommer gynnas om fler mår bra och har arbete i Västerås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.