Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västeråsmajoriteten vill fokusera på trygghet och ekonomisk stabilitet Foto: Adam Danielsson /SVT

Så blir det nya styret i Västerås: ”En historisk stund”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Under torsdagen kallade Socialdemokraterna i Västerås till en pressträff för att berätta hur styret kommer att se ut efter valet. S, V, C och KD har tillsammans enats om att bilda majoritet för den nya mandatperioden.

Innan valet har styret bestått av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, och Miljöpartiet. De två sistnämnda ger nu istället plats för Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Alla fyra partier nämner att grunden ska ligga i att skapa trygghet och ekonomisk stabilitet i kommunen.

– Vi har haft en bra valrörelse. Alla partier har framfört en politik som ska främja Västerås, säger Staffan Jansson (S) under pressträffen.

Tung period väntas

Med ökade utgifter för hushållen och en ökad otrygghet, har den nya majoriteten enats om att utanförskapet måste minska. Kristdemokraternas gruppledare Amanda Grönlund nämner att partiet har tydliga mål med att minska långtidsarbetslösheten och tiden för försörjningsstöd för att ge familjer rätt ekonomiska förutsättningar.

– Vårt fokus ligger på att få ökade skatteintäkter, inte genom att höja skatten utan att fler människor arbetar.

Meningsskiljaktigheter på riksplan, samspråkighet lokalt

Anna Maria Romlid, gruppledare för Vänsterpartiet berättar att de fick tillräckligt med genomslag för sin politik för att vilja vara med i den nya majoriteten. Hon lyfter politiken kring rimligare priser på kollektivtrafiken, billigare hyresrätter samt bättre fördelning av skolpengen som de viktigaste områdena för partiet.

– För oss i Vänsterpartiet som suttit i opposition i åtta år känns det viktigt att få vara med och ta ett ansvar så vi kan göra vardagen bättre för västeråsarna. Det har varit goda och respektfulla samtal mellan oss fyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet