Stadsdelen Sätra kommer ligga i den nordvästra delen av Västerås. Området gränsar till Erikslund i väster, Norrleden i norr, stadsdelen Brottberga i öster och Hagaberg och Eriksborg i söder. Foto: Illustration Tovatt Architects & Planners AB och Mandaworks AB

Så blir Västerås nya stadsdel – 2 000 bostäder planeras

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades mer information om Västerås nya stadsdel. Området kommer att heta Sätra och ska byggas söder om Norrleden mellan Erikslund och Brottberga.

Där det i dag är åkermark ska ett bostadsområde växa fram med bland annat skola, idrottshall, fotbollsplan och mellan 2 000-2 500 nya bostäder.

– Det kommer finnas flerbostadshus, radhus, parhus och villor. Tanken är att det ska kunna vara en plats för alla invånare och passa alla plånböcker, säger Marie Malmström, planarkitekt.

Nya stadsdelen Sätra i Västerås

Stadsdelen ska bli en så kallad ”hållbar” stadsdel. Det innebär bland annat att bussar kommer att finnas tillgängliga från dag ett och att en cykelmotorväg kommer att byggas för att underlätta för cyklisterna.

Kommunen vill bygga in gröna mötesplatser och urban odling i den nya stadsdelen. Foto: Illustration Tovatt Architects & Planners AB och Mandaworks AB

Spaden sätts i marken tidigast 2020

I dag består området till stora delar av skog. En stor del i planeringen av Sätra är att bevara så mycket skog som möjligt för motion och friluftsliv.

– Mellan 80-90 procent av skogen kommer att bevaras, säger Ulf Edvardsson, projektledare.

Från och med i morgon finns den fördjupade översiktsplanen ute på samråd. Om allt går enligt plan kommer det första spadtaget ske till vintern 2020.

Det kommer att finnas en skola för årskurs 1-6 och fyra förskolor i stadsdelen. Foto: Illustration Tovatt Architects & Planners AB och Mandaworks AB
Lösningar för rening av dagvatten blir också en mötesplats för de som bor i området. Foto: Illustration Tovatt Architects & Planners AB och Mandaworks AB

Tyck till om Sätra under samrådet

Den 22 november 2018 till den 21 januari 2019 har alla möjlighet att tycka till om den fördjupade översiktsplanen.

Det går att göra på vasteras.se eller skicka med vanlig post, mer information finns här.

Det går att utforska Sätra med hjälp av 3D-teknik i stadshuset och på Expect Västerås i Skrapan.

Man också träffa representanter från Västerås under samrådstiden:

  • Hagabergsskolans matsal den 29 november klockan 18-20
  • Västerås Stadsbibliotek den 5 december klockan 13-16
  • ICA MAXI Erikslund den 6 december klockan 15-18

Källa: Västerås stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stadsdelen Sätra i Västerås

Mer i ämnet