Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren om elflygplan: ”Man behöver inte känna flygskam”

Då kan Västerås få elflyg: ”Ingen vits att känna flygskam”

Uppdaterad
Publicerad

Elflygplan för regionala resor är bara fem till tio år bort, menar forskare på Mälardalens universitet. Och Västerås flygplats kan bli en viktig kugge i omställningen. Men då behövs investeringar för snabbladdning på flygplatsen.

Omställningen till miljövänligare flyg är i full gång. I en forskargrupp där MDU-forskaren Konstantinos Kyprianidis ingår, finslipar man på tekniska lösningar som kan användas i el- och elhybridflygplan. De utgår från en flygplanstyp för 19 passagerare, som kan starta och landa på flygplatser i Västerås flygplats storlek.

– Jag hoppas verkligen inte att folk ska känna flygskam i framtiden. Flyget kommer att vara ett miljövänligt och bekvämt alternativ, säger Konstantinos Kyprianidis.

Men det krävs infrastruktursatsningar för att omställningen ska bli verklighet, menar han. Bland annat behövs snabbladdning, energilager och stabil energitillgång på flygplatser där elflygplan ska laddas.

I klippet hör du hur elflyg kan förändra Västerås flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.