Den som duschar 10 minuter istället för 15 minuter kan spara cirka 60 liter vatten. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Så mycket vatten kan du spara

Uppdaterad
Publicerad

Duscha istället för att bada badkar, fyll tvättmaskinen innan den startas och stäng kranen när du borstar tänderna. Här är vardagstipsen som sparar hinkvis med vatten.

Sala är en av kommunerna i Västmanland som märker av de mycket låga grundvattennivåerna i länet. De uppmanar invånare att tänka efter hur de använder sitt vatten – och att hjälpa till att spara på det.

Så här mycket vatten sparas om du:

  • Tar en snabbdusch istället för att bada: Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten. En dusch på 10 istället för 15 minuter sparar cirka 60 liter vatten. En dusch på 5 minuter sparar cirka 120 liter vatten.
  • Fyller diskmaskin och tvättmaskin innan de startas: En tvätt i tvättmaskin drar omkring 50 liter vatten. En disk i diskmaskin drar cirka 15 liter vatten.
  • Stänger kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dej: I en vattenkran rinner cirka 6 liter vatten ut varje minut. I en dusch rinner cirka 12 liter vatten ut varje minut.     
  • Lagar droppande kranar och rinnande toaletter: En droppande vattenkran kan dra 55 liter varje dygn, det blir uppåt 20 000 liter vatten på ett år. En rinnande/läckande toalett kan dra 1 000 liter vatten på ett dygn, det kan bli runt 400 000 liter på ett år.

Källa: Sala kommun

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.