Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart att det är lite tråkigt att vi inte har tillgång till alla våra kanaler” – hör Svenska kyrkans presschef i Västerås, Karin Andersson Lundkvist, om det lokala arbetet. Foto: April Caarph/SVT

Så påverkas Svenska kyrkan i Västerås efter cyberattacken: ”Får använda penna och papper”

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor innan jul har Svenska kyrkan fortfarande it-problem kvar att lösa. Den centrala cyberattacken i november påverkade även organisationens verksamhet i Västerås. Än i dag går det inte att boka vissa kyrkliga handlingar digitalt.

I samband med cyberattacken mot Svenska kyrkan som ägde rum den 23 november så slutade vissa av organisationens centrala system att fungera.

Däribland framtida digitala bokningar av kyrkliga handlingar såsom dop, vigsel och begravningar.

– Det enda som går att boka nu är begravningar och det gör man genom att ringa in till vår växel, säger Karin Andersson Lundkvist, kommunikationschef på Svenska kyrkan i Västerås.

Fortsatt strul strax före jul

Det är främst det administrativa arbetet där personalen har fått tänka om, till exempel att man har fått använda penna och papper där man tidigare använt sig av datasystem.

I videon: Kommunikationschef Karin Andersson Lundkvist om att problemen kvarstår inför jul, en stor högtid för kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.