Egen konstsnöanläggning och eventuellt en ny bansträckning ska rädda Engelbrektsloppet vid framtida snöfattiga vintrar. Foto: SVT

Så ska Engelbrektsloppet säkras till nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beskedet att det inte blir något Kristina- eller Engelbrektslopp i Norberg i år, har arbetet med att säkerställa att det blir ett lopp nästa år redan börjat.

Framförallt vill vi skaffa en egen konstsnöanläggning så vi kan förvissa oss om att vi kan producera snö. Åtminstone till en 15 kilometers- eller tremilsslinga, säger tävlingsledare Lasse Holm.

Sedan Engelbrektsloppet kördes första gången 1969 så är det här tionde gången det ställs in.

Vi har också börjat titta på en eventuellt ny bansträckning för loppet, för att minska behovet av snö, säger Lasse Holm.

Ingen folkfest

Inställda Kristina- och Engelbrektslopp är en besvikelse inte bara för arrangörer och skidåkare utan för hela kommunen, menar kommunalrådet.

– Det här är ju vår stora folkfest skulle jag vilja påstå, alla har laddat, säger Åsa Eriksson (S).

Kommunalrådet nämner det inkomstbortfall som nu blir för de föreningar som brukar ställa upp och arbeta ideellt under helgen, och som brukar få ta del av det ekonomiska överskott som Engelbrektsloppet gör.

– Sedan har vi ju också handeln som jag förutsätter laddat upp med sådant som skidåkare och deras familjer kan tänkas vilja köpa.

Egna kanoner del av lösningen

För att förhindra att situationen uppstår igen, räknar nu tävlingsledningen för Engelbrektsloppet med att få lägga runt en halv miljon kronor på en egen konstsnöanläggning.

Hittills har de lånat snökanoner när de inte använts av skid- eller slalomklubben och då också varit väldigt beroende av rätt väder.

– När det är kallt behövs det ju sprutas snö i skidstadion och slalombacken och det tar ju sin tid. Det blir svårt att hinna med. Såhär kan vi ju säkerställa att vi kan göra egen snö och också låna den andra anläggningen när den är ledig, säger Lasse Holm.

Men varför har ni inte gjort det tidigare då?

Nja, vi har väl trott på kung Bore, men nu ser vi ju att vi lär vika ner oss och hitta ett eget alternativ, ler Lasse Holm, tävlingsledare för Engelbrektsloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.