Landshövding Minoo Akhtarzand bildar jämställdhetsråd i Västmanland Foto: SVT

Så ska Västmanland bli mer jämställt

Publicerad

För att leva upp till regeringens mål bildas nu ett jämställdhetsråd i Västmanland. Fokus ska vara på de sex områden som pekats ut – bland annat jämställd ekonomi och kvinnors hälsa och utbildning.

– Vi behöver jobba med de här frågorna, säger Landshövdning Minoo Akhtarzand.

– Att se till att det är fler kvinnor som till exempel börjar läsa teknik, och att fler män läser lite mera vårdfrågor. Och sen hälsa, det har visat sig att kvinnor mår lite sämre än män, säger Minoo Akhtarzand.

Landshövdingen har bjudit in beslutsfattare från alla länets kommuner till det jämställdhetsråd som nu ska bildas. Responsen från kommunerna har varit positiv.

– Och då kommer vi inom det här rådet att bland annat skapa särskilda fokusgrupper som ska jobba med de här frågorna, avsikten är att vi tillsammans ska jobba för att vara i framkant, säger Minoo Akhtarzand.

”Mycket att jobba med”

Fokus ska vara på de sex politiska mål som regeringen pekat ut när det gäller jämställdhet, säger landshövdingen. Förutom kvinnors utbildning och hälsa bland annat jämställd ekonomi och att motverka mäns våld mot kvinnor.

– Vi i Sverige har kommit långt när det handlar om jämställdhet i förhållande till andra delar av världen. Men vi har fortfarande mycket att jobba med. Ofta handlar det om kunskap.

Foto: SVT

Män som VAB:ar

Ett annat konkret område som landshövdingen hoppas att rådet ska jobba med, är att få VAB-andet i Västmanland mer jämställt.

Fortfarande är det 75 procent kvinnor och 25 procent män som stannar hemma med barn, säger hon.

– Vi behöver skapa förutsättningar. Och det är också väldigt viktigt att tänka på att, som jag upplever det, så är det idag väldigt många som vill. Men så finns det också myter om att det inte är lönsamt och kanske inte lämpligt att papporna stannar hemma, säger Minoo Akhtarzand, landshövdnig i Västmanland.

När rådet kan komma igång och jobba konkret är ännu oklart. Nu väntar en kick-off och att tillsammans sätta visionen för det kommande arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.