Foto: Robert Gustavsson / SVT

Så tvättar du bilen rätt

Uppdaterad
Publicerad

En ren och fin bil vill de flesta ha. Men du bör inte tvätta bilen på gatan, för om du gör det kan det leda till att föroreningar och kemikalier till slut hamnar i ditt dricksvatten.

I många av landets kommuner får man inte tvätta bilen på uppfarten eller på gatan eftersom det förorenade tvättvattnet rinner rakt ut i dagvattenbrunnarna. Dagvattenbrunnar är inte kopplade till reningsverken så därför kan tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen rinna rakt ut i sjöar och andra vattendrag.

Det bästa alternativet för miljön är att tvätta bilen på en godkänd tvättanläggning, där tvättvattnet samlas upp och renas. På Västerås stad har man dessutom kontroll på tvättanläggningarna.

– Det allra allra bästa är att man åker till en stor biltvätt med rening. Vi har ställt krav på de stora anläggningarna i Västerås och vi har tillsyn på dom, säger Kristina Aspengren, miljöinspektör Västerås stad.

Enklare filter

Om man ändå vill tvätta sin bil hemma eller inte har möjlighet att tvätta i en miljögodkänd biltvätt, rekommenderas det att man står på en grusad yta eller på gräsmattan. Gruset eller gräset fungerar då som ett enklare filter. Men då handlar det om en enklare tvätt utan avfettningsmedel.

Det finns idag inget tydligt lagstöd att förbjuda enskild biltvätt på garageuppfarten. Istället väljer Västerås stad att starkt rekommendera bilisterna att åka till de större tvättanläggningarna för att tvätta bilen.

”Det är trots allt vårt dricksvatten”

– Det här smutsvattnet går ut där vi tar vårt dricksvatten, det hamnar i vår fina mälare, där man vill bada och där man vill att barn- och barnbarn också ska kunna bada. Det är trots allt vårt dricksvatten, vi får tänka på det, säger Kristina Aspengren, miljöinspektör Västerås stad.

Biltvättskemi

Vattnet som rinner av din bil innehåller kemikalier, tungmetaller, oljerester och asfalt. Varje år rinner uppskattningsvis 2 000 ton olja, drygt fem tusen tungmetaller och 5 000 ton kemikalier vidare ut i de svenska vattendragen när tvättvattnet når dagvattenbrunnarna.

Källa: Västerås Stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.