Så vet du att reflexen håller måttet: ”Testa hemma med ficklampa”

Uppdaterad
Publicerad

En reflex håller ungefär tre år och nu under den mörka årstiden kan det vara en god idé att kolla så reflexen fortfarande fungerar innan man ger sig ut i vintermörkret.

– Det är en billig livförsäkring, säger Elisabeth Westman på trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Nycklar och annat i fickan som legat emot en reflex kan försämra ytan och påverka hur bra ljus reflekteras. Tyg med fastsydda reflexer håller ungefär 30 tvättar. Med en reflex syns du för bilar på 125 meters avstånd.

”Testa i badrummet”

För att kontrollera att reflexen inte blivit för sliten kan man testa hemma i ett mörkt rum med en ficklampa, tipsar Elisabeth Westman på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

– Lyser det till så funkar reflexen. Man kan också jämföra med en ny, de kostar 30-40 kronor så det är en billig livförsäkring, säger hon.

Bra reflexer på marknaden

Det flesta reflexer som finns att köpa fungerar bra, det viktiga är att de används enligt NTF.

Angående reflexkläder på second hand, hur ser man om det är för slitet?

– Man kan se på tyget om det börjar spricka, det blir som fnöske. Klädesplagget i sig behöver det inte vara fel på men om man vill jogga till exempel kan man ju använda en reflexväst till, säger Elisabeth Westman.

”Testar med blixt i mörkret”

Ellinor Lindberg är förälder till dottern Penny och tycker det känns viktigt att synas. Hon uppgradera sina reflexer då och då.

– Sedan jag skaffade barn har jag blivit mer medveten. Det delas ju ut en del reflexer till barn och det finns på barnkläder så man får ju en del gratis, säger hon.

Ellinor Lindberg har reflexer på vagnen och sitt barn Pennys kläder. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Test: Hur bra syns gamla reflexer?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.