Foto: SVT

Psykologen: Därför kan en människa begå ett sådant brott

Publicerad

De njuter av att se andra lida, att ha makt och kontroll. Personer med sadistisk störning har inget samvete – och är svåra att bota.

Johan Eriksson, forensisk psykolog, har mött flera av dem i sitt arbete inom rättspsykiatrin i Västmanland.

KARTA: Morden som gav ett livstidsstraff

#LIVSTID

– Inte sällan har de här personerna som har en sadistisk läggning levt med de här fantasierna i flera år. De har byggt upp en inre spänning, tänkt på olika scenarion och tillvägagångssätt. När man till slut agerar så har man redan gjort det många gånger, i huvudet, och då är det väldigt nära till att man tar nästa steg.

Vad är det som får människor att begå bestialiska mord?

– Ja, det är en svår fråga. Men det finns några genetiska sårbarheter som man kan ha med sig tillsammans med att man vuxit upp i en omsorgsvikt, man kanske har varit med om en fysisk eller psykisk misshandel som gör att man utvecklar den här typen av läggning.

Hör psykologen Johan Eriksson beskriva fenomenet ondska: ”Vad är ondska och går det att bota?”

Njuter av att ha kontroll

Kan man bota en sadist?

– Det handlar om personer som har ett väldigt djupgående personlighetsdrag och det ändrar man inte på hur som helst. I dag finns inga jättebra behandlingsmetoder.

– Man kan lära sig av omständigheterna och se till att man inte hamnar där igen. Man får se över vad som föranledde att man begick det där brottet, vilka omständigheter var det. Ofta är ju ett missbruk relaterat till de här brotten. Men sen finns det de som gör det för att de vill, de njuter av det och de är betydligt svårare att komma åt.

Vad finns det för behandlingsmetoder?

Det finns några våldsbrottsprogram, både i grupp och individuellt, som kriminalvården kan erbjuda. Men som sagt – det är svårt att behandla de ytterst få, men svåraste sadisterna. De har ofta en sexuell karaktär som bygger på ett lustbetonat personlighetsdrag.

Livskris kan vara utlösande faktorn

Hur kan man njuta av att göra en annan människa illa?

– Det är en känsla av kontroll, att den andra personen är helt underlägsen och att man har ett konstant grepp om den. Man njuter av det, det finns en sexuell laddning i de här mest extrema brotten.

När det gäller ”Aspa-mannen” – är han svår att bota?

– Jag känner inte till hans fall och kan inte uttala mig om det. Men rent generellt – om man har den här läggningen – är risken stor att man begår nya brott.

”Aspa-mannen” sitter nu i fängelse. Dömd till livstid. Foto: SVT

Vad är triggern, den utlösande faktorn?

– Alkohol är inte helt ovanligt när det gäller den utlösande faktorn som gör att man vågar ta steget. Eller så kan det vara en livskris som gör att man faller över kanten.

Oförmåga att känna empati

Vet de här personerna om att de gör fel?

– Det tror jag. Sen är det så att viljan att göra det kan vara större än konsekvensen av handlandet.

Kan de känna ånger?

– De personer som har den största problematiken kring det här är ju ofta dem med psykopatisk läggning. De har många gånger oförmåga att känna empati. Det är en av deras stora brister, som gör att de är mer benägna att göra sådana här saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#LIVSTID

Mer i ämnet