Sala har valt mer fossilfritt: ”Biogasmacken har funnits här i tio år”

Publicerad

Som en av 17 kommuner har Sala varit del av satsningen Fosilfritt 2030. Fler av kommunens fordon som drivs med biogas och ändrat tankesätt i verksamheterna är några av resultaten.

SVT möter Linn Hemlin, milöstrateg på Sala kommun, vid Vafab Miljös biogasstation i utkanten av Sala. Hon kommer körandes i en av kommunens biogasdrivna bilar, hon parkerar och tankar upp den.

– Den är biogasmacken har funnits här i tio år och vi har mer och mer gått över till biogasdrivna bilar, bland annat hemtjänsten använder dem, säger Linn Hemlin.

Del av stort projekt

Som en av 17 kommuner deltog Sala i det nyss avslutade projektet Fossilfritt 2030, där man som namnet antyder, jobbat för att få kommuner och Regioner mer fossilfria vad gäller kommunens egna transporter och leverantörstjänster som upphandlas.

Man fortsätter också arbetet framåt, dels med att utöka fossilfria transporter, men också att se över hur verksamheterna jobbar med minskat resande och möten via datorer och videokonferenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.