Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är otur” – i klippet berättar Åsa Kling, teknisk chef på Sala kommun, om varför vissa bostäder blev mer drabbade än andra. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Sala kommun kände till riskerna innan skyfallet: ”Troligen finns ett antal fel i systemen”

Uppdaterad
Publicerad

Att skyfallet orsakade så stora översvämningar på sina håll sker sällan. Men att det var just de tre bostadsområdena som blev så hårt drabbade – den risken kände kommunen redan till.

– De ligger samtliga lågt i terrängen, säger tekniska chefen Åsa Kling.

De tre bostadsområden som fick störst konsekvenser av skyfallet var Skuggan, Mamre och Kungsängen. Det är också områden som tidigare pekats ut i en skyfallskartering som riskområden för stora vattensamlingar, enligt tekniska chefen.

Totalt har kommunen i nuläget runt 180 försäkringsärenden som rör källaröversvämningar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Vad är förklaringen till att så många fick källaröversvämningar?

Troligen är det så att det finns ett antal fel i systemen. Både att det är fel inkopplat och fel på vårat allmänna VA-system.

Nu och framöver utreds bostäderna som drabbats. Det genom intervjuer och tekniska undersökningar, för att exempelvis se om rören mellan hus och kommunala ledningsnätet är rätt kopplade.

Åtgärda risk för översvämning

Tekniska chefen säger att dagens ledningsnät står sig bra mot normala mängder nederbörd.

– Men förstås, när vi sett att vi har de här stora mängderna översvämningar så kommer vi titta på vad som går att göra strukturellt för att det inte ska uppstå igen.

”Det är otur”. I klippet berättar tekniska chefen om varför vissa bostäder blev mer drabbade än andra.

Här är områdena som drabbades värst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkermarker, viadukter – och många källare. SVT har kartlagt vilka områden i Sala som drabbades värst när regnovädret drog in i början av september. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet