Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Gustavsson/SVT

Åkermarker har blivit till sjöar – lantbrukare hårt drabbade av översvämningarna i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Flera åkermarker ligger under vatten efter helgens översvämningar utanför Sala och Västerås. Lantbrukaren Roberth Kihlin måste nu låna pengar av banken för att klara av att betala räkningarna.

– Jag klarar inte av likviditeten, säger han.

På 1500-talet dämdes Sagån upp, och Saladamm bildades, för att förse gruvdriften i Sala med vattenkraft. Först i början av 1900-talet torrlades marken och blev till åkermark. Nu ser det nästan ut som en sjö igen.

Lantbrukaren Roberth Kihlin kikar ut över vattenmassorna med höbalar som flyter runt. Han har också fått sin åkermark utanför Varmsätra dränkt av helgens skyfall. En ny motgång efter den torra perioden mellan april och juni.

Översvämningarna i Västmanland 2023

– Vi har med god marginal passerat en miljon kronor i förlust i år. Först med en väldigt decimerad skörd och sedan det på åkern som regnat bort. Kvalitén har blivit mycket sämre, i värsta fall får det gå till biogasproduktion.

Har kontaktat banken

Han berättar att det för egen del, och sannolikt andra i branschen, är stora ekonomiska förluster i år.

– Jag har kontaktat banken i dag och sagt att jag önskar få likviditetsförstärkning, för det kommer inte gå ihop. Det finns inga pengar kvar i verksamheten efter det här året att betala räkningarna med.

Dessutom kan översvämningen påverka framtida grödor. Marken är mättad av allt vatten och utan syre i backen mår jorden dåligt. Torkar det inte upp tillräckligt innan tjälen kommer kan det leda till problem längre fram.

I klippet får du se förödelsen från ovan och höra Roberth Kihlin berätta hur lantbruket drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet