Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Johansson, drivmedelsansvarig för pumparna i Sala, säger att vattnet som fallit hade kunnat dränka hela Sala city om det inte letts om. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Här räddas dammen i Sala med pumpar: ”En kollaps skulle vara katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Vid Måns Ols i Sala arbetar engagerade inom krisberedskapen efter den senaste tidens störtregn och höga vattenflöden. Det pumpas vatten dygnet runt för att förhindra en förödande dammkollaps.

Under natten mellan fredag och lördag föll 120 millimeter regn i Salaområdet. De höga vattenflödena sätter så högt tryck på dämningar och åar att det behövs extra pumpar för att undvika en dammkollaps vid Långforsen.

– För att skydda vallarna har vi tagit in tre pumpar från MSB och Hemvärnet har varit behjälpliga med personal på plats och byggt skyddsbarriärer både vid Långforsen och Olof-Jons damm, säger Daniel Holmvin, kommunchef i Sala.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Läget vid Långforsen och gruvans vattensystem ser enligt Daniel Holmvin betydligt bättre ut än för några dagar sedan. Samtidigt är det fortfarande mycket vatten som går mot Sala stad.

Enligt Håkan Johansson, beredskapsansvarig på LRF Mälardalen, är Sala extra utsatt för översvämning på grund av sin historia med gruvbrytning och sina många byggda kanaler och dammar.

Starta klippet för att se pumparna rädda den viktiga dammen vid Måns Ols i Sala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet