Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jennie Hesslöw om varför det är så dyrt att gå ner i Sala silvergruva, och hur allvarligt läget är för gruvbolaget nu. Foto: Maja Tengnér/SVT

Sala silvergruva hotas av konkurs – saknas flera miljoner i kassan

Uppdaterad
Publicerad

Besökarna sviker Sala silverguva efter pandemin. Nu går aktiebolaget bakom gruvan mot ännu ett svidande minusresultat – och riskerar konkurs om inte kommunen går in med ännu mer pengar.

– Det är ett ödesår, säger Jennie Hesslöw, vd på Sala silvergruva AB.

I december 2022 fick Sala silvergruva AB ett akut ägartillskott på 3 miljoner kronor, vilket Sala Allehanda har rapporterat om. Men tillskottet räcker inte för att undvika konkurs. När gruvbolaget nyligen presenterade sin ekonomiska status för politikerna i Salas kommunstyrelses ledningsutskott visade de sig att de planerar för att gå ytterligare 3 miljoner minus 2023.

Det har orsakat politisk strid. Det politiska styret vill fortsätta dialogen med Sala silvergruva AB medan oppositionen vill att bolaget ska rätta mun efter matsäck och planera för en budget i balans.

Sala silvergruvas kris beror enligt Sala Silvergruva AB på att kostnaderna ökar samtidigt som färre än beräknat besöker gruvan. Silvergruvan hade 20 263 betalande besökare 2022, ett tapp från drygt 30 000 besökare 2019.

– Vi behöver dubbla antalet besökare, konstaterar vd:n Jennie Hesslöw.

I klippet ovan berättar Jennie Hesslöw mer om konkurshotet och hur den kan undvikas.

Salabor vill se billigare gruvbesök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Salaborna tycker om biljettpriserna och silvergruvans kris. Foto: Maja Tengnér/SVT

Sala kommun förvärvade gruvområdet vid Sala silvergruva 1988 för att kunna förvalta det kulturhistoriska området.

Sala silvergruva AB bildades för att bedriva verksamhet inom besöksnäring, som gruvturer och andra arrangemang. Bolaget har också ansvar för underhåll av de 48 byggnadsminnesmärkta fastigheterna på området. 

Sala kommun är huvudägare i aktiebolaget Sala Silvergruva AB, och äger 80 procent av aktierna. Övriga 20 procent ägs av 300 B-aktieägare, där lokala bank- och försäkringsbolag är de största. 

Det senaste decenniet har Sala Silvergruva AB gått med förlust alla år utom två. Sala kommun har täckt upp förlusterna med skattepengar.

Källa: Allabolag, Sala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sala silvergruva

Mer i ämnet