Följ med på läkemedelsjakt i naturen – forskare tar hjälp av elever i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Forskarhjälpen är namnet på ett nationellt projekt som klass 7O på Ekebyskolan i Sala har blivit uttagen att delta i. Det handlar om att ta reda på hur mycket medicin spindlar och snäckor har fått i sig.

Eleverna ska hjälpa forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå att undersöka hur mycket av människors läkemedel som kommer ut i naturen och hur det påverkar ekosystemet.

– Vi har hittat tre sniglar och en spindel och har lagt dem i påsar och provrör som vi ska skicka iväg för analys, säger en av eleverna, Filippa Nordvall, som var ute på expedition i regnet.

Forskarhjälpen leds av Nobelprismuseet och finansieras bland annat av Stiftelsen för strategisk forskning. Det har genomförts tolv gånger på olika teman och årets variant heter Läkemedelsjakten.

– Intresset för naturvetenskaplig forskning minskar och genom det här får eleverna testa att göra verkliga experiment, säger läraren Urban Erixon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.