När livet som papperslös blir för tungt försöker Samiaullah Amiri distrahera sig själv med träning. Foto: Susanna Ahnlund

Samiaullah lever utan tillstånd i Västerås – tränar bort oron

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2015 fick Samiaullah Amiris långa flykt från Afghanistan ett slut – i Västerås. Efter tre år fick han sitt definitiva avslag. Genom att läsa om förintelsen hittade han hoppet och bestämde sig för att kämpa, lära sig svenska och hålla sig ifrån gängen som hängde på stan på kvällarna.

Största delen av tonåren har Samiaullah Amiri levt som papperslös i Västerås. Träningen och skolan – och vännerna som under kalla nätter lät honom klättra in genom fönstren till deras rum på HVB-hemmen – har betytt allt.

Även familjerna som öppnat sina dörrar för honom har betytt mycket, och lärarna som låtit honom sova några timmar i skolans omklädningsrum innan första lektionen började. Och gymmet som gav honom en nyckel så han kunde stanna så sent som möjligt och slippa hänga utomhus på kvällarna.

I dag bor han säkert, och lägger istället mycket energi på att hålla hoppet vid liv.

– Träningen är jätteviktigt och att läsa böcker, säger Samiaullah Amiri

Böckerna han läser handlar ofta om andra människor i historien som haft det svårt, exempelvis judarna under andra världskriget.

– De visste att de kunde dö när som helst men de fortsatte kämpa. Jag har det bättre än de så jag kommer inte ge upp.

Nästa sommar har det gått fyra år sedan Samiaullah Amiri fick sitt sista utvisningsbeslut. Det betyder att han får möjlighet att söka nytt uppehållstillstånd.

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.


Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet